Start
Algemeen
Nieuws
Rondleiding
Agenda
Geschiedenis
Prehistorie
Middeleeuwen
Afgelopen eeuw
De kerk
De straten
Reunie
Omgeving
Links
Zoeken/info
1250 jaar
Pl. Belang
Reacties


Westergeest ligt op een verhoging. Velen zien dit aan voor een terp, maar het is een natuurlijke verhoging in het landschap (een "diluviale zandkop"), onder andere de zanderige grond wijst hierop. Het kan natuurlijk zijn dat de zandkop opgehoogd is tot terp. Dit betekent echter dat het wellicht al zeer vroeg bewoond was.
De naam Westergeest is ook afgeleid van deze zandkop. Geest (of gaast) betekent namelijk verhoogde zandgrond. Waar dit ten westen van is is niet helemaal duidelijk. Algemeen neemt men aan dat dit ten westen van de Wygeast bij Oudwoude is. Een andere verklaring is dat het ten westen van het toenmalige Kollumerland ligt.
Voor de tweede naam, Foestrum, wordt de volgende verklaring gegeven. Westergeest zou vroeger de naam Fostera gehad hebben, naar de heidense godin Fostera. Hieraan werd later heim toegevoegd, dus Fosteraheim, wat verbasterde tot Foestrum. Toen echter het Christendom zijn intrede deed werden de geestelijken zich bewust van het heidense karakter van deze naam en kreeg het dorp de naam Gaest of Westergast. Foestrum werd zoveel mogelijk belachelijk gemaakt en werd een scheldnaam.
Een tweede verklaring is wat simpeler. De inwoners van Westergeest hadden de naam nog weleens wat agressief te zijn en snel met de vuisten klaar te staan. Om die reden gaven mensen ten zuiden van Westergeest Westergeest de naam Foestrum, afgeleid van het friese woord fst wat vuist betekent.